:::: MENU ::::

Gratis tips

Hernia onderrug

5 tips bij een hernia in de onderrug.

In de praktijk komen zeer regelmatig patiënten met hernia klachten. Meestal worden zij verwezen door een neuroloog. De neuroloog verwijst meestal gelijk bij verdenking op een hernia. Dan kunnen we alvast aan de slag. Met een MRI wordt daarna duidelijk of de klachten daadwerkelijk door een hernia veroorzaakt worden. Wil je snel advies dan hoef je dus ook niet persé de afspraak bij de neuroloog af te wachten en kun je daarvoor al aan de slag.

En het kan nog sneller, met deze 5 tips kun je alvast beginnen!

 

Tip 1!

Zorg voor een goede houding en hierdoor voor een juiste drukverdeling op de tussenwervelschijven.

Zit op je zitbeenknobbels, met een gestrekte rug en je bekken in middenstand (geen holle of bolle rug), zet de voeten stevig op de grond (sla de benen zeker niet over elkaar) en gebruik de rugleuning.

Sta met een goed gestrekte rug, maak jezelf lang door jezelf vanuit de kruin omhoog te strekken. Houd je gewicht meer tegen de voorvoet en laat je buikspieren ook werken zodat niet alle druk op de rug terecht komt. Voorkom een holle rug of dat je in je onderrug gaat hangen, sta dan ook het liefst stevig op 2 benen.

Tip 2!

Geef de rug gedurende de dag wat rust door bijvoorbeeld 2 keer per dag een kwartiertje plat    te gaan liggen. Hierdoor kunnen de spieren ontspannen en neemt de druk op de tussenwervelschijven af.

Tip 3!

Zorg voor afwisseling in de houdingen. Sta of zit niet te lang achter elkaar maar wissel af met lopen en liggen.

Tip 4!

Voorkom houdingen die meer tintelingen geven in het been. Ga iets anders doen of verander de stand van je rug.

Tip 5!

Doe oefeningen die ruimte geven aan de uittredende zenuw die bekneld wordt door de hernia en doe oefeningen die zorgen voor meer rompstabiliteit.

 

Voor persoonlijke tips, adviezen, en een voor u toegespitst oefenprogramma en houdingscorrectie kunt u altijd een afspraak maken.

Meld je nu aan!

 

 

 

Bij vragen neem gerust contact op!

En ben je door dit schrijven bewuster geworden van je houding, heb je nieuwe inzichten gekregen? Laat het me hieronder weten.

Laat een reactie achter