:::: MENU ::::

Gratis tips

fietsen fietsen fietsen…

De TOUR de France is in volle gang. Ik ben geen liefhebber, maar ik kom er thuis niet onderuit. Manlief volgt alles! Van de etappe (of nog net het laatste stukje na het werk) tot aan de herhalingen, ‘tour de jour’ en ‘de avondetappe’.  En dan na de eerste week TOUR TOUR TOUR begin ik het ook altijd wel leuk te vinden. Wil ik ook weten wie er gewonnen heeft en hoe het met de Hollanders gaat.  De etappe kijken is alleen leuk als er wat gebeurt en dan ben ik eerlijk, het ‘leukste’ is wel het leedvermaak, de valpartijen. Maar volgens mij ben ik daarin niet de enige, want die valpartijen worden ook vaak herhaald en geanalyseerd. En noemenswaardig: hoe knap is het hoe sommige de etappe uitrijden, gehavend, gekneusd, geschaafd en soms zelfs iets gebroken. Wat adrenaline en wilskracht al niet met je kan doen.

Ook in Nederland zie je weer vele mensen fietsen. Het is natuurlijk ook heerlijk fietsweer! Al vinden sommige het de laatste tijd misschien net iets te warm. Maar als ik zo eens om me heen kijk en al die mensen zie fietsen dan zijn er heel veel verschillende houdingen hoe je op de fiets kunt zitten.  Het ligt er natuurlijk ook aan op wat voor fiets je zit. De recreatiefietsers zitten meestal op een fiets waarop je redelijk rechtop zit. Wat me vaak wel op valt is die schouders! Heel vaak zie ik de schouders omhoog, opgetrokken naar de oren. En waarom!? Helemaal niet nodig!

Van al dat gespannen fietsen kun je zelfs last krijgen van je schouders of je nek, omdat je die spieren te veel en te langdurig aanspant. Of je krijgt hoofdpijn, omdat die nekspieren vast zitten aan je schedel en er spieren over je hoofd doorlopen tot op je voorhoofd.

Heb jij er wel eens bij stil gestaan hoe je op de fiets zit? En wat je met de schouders doet? Hangen ze bij jou laag en ontspannen of houd je ze gespannen en opgetrokken richting de oren. Test het eens tijdens het fietsen. Probeer je schouders meer te ontspannen, of span ze eerst aan en laat dan los. Misschien kun je ze wel meer ontspannen dan dat ze eerst waren.

En heb je last van je nek, je schouders of hoofdpijn tijdens of na het fietsen, probeer dan vanaf het begin de schouders te ontspannen. Niet te lange stukken achter elkaar te rijden, regelmatig een terrasje 😉 En af en toe draaien met de schouders tijdens het fietsen of om de beurt een arm even los laten hangen.

Kom je er zelf niet aan uit? En wil je dat ik eens met je mee kijk?

Meld je aan!

 

 

 

Veel fiets en TOUR plezier!

En ben je door dit schrijven bewuster geworden van je houding, heb je nieuwe inzichten gekregen? Laat het me hieronder weten.

Laat een reactie achter