:::: MENU ::::

Gratis tips

De 2 meest gemaakte houdingsfouten bij nekpijn

Heb je wel eens (of heel vaak) last van de nek aan het einde van de dag? Een zeurderige of stekende pijn, een vermoeid gevoel, of het gevoel dat je nek je hoofd niet meer kan dragen. Je gaat in de avond liever liggen in plaats van zitten. Laat staan dat je dan nog zin of puf hebt om iets te gaan doen.

Mogelijk heb je iets aan deze 2 houdingsadviezen. Deze 2 voorbeelden zijn de meest voorkomende houdingsfouten die voorkomen bij mensen met nekpijn.

 

De eerste is ANTEROPOSITIE van het hoofd.

Het hoofd staat dan verder naar voor. Als je jezelf bedenkt dat je hoofd 5kg weegt, dan hebben je nekspieren heel veel gewicht tegen te houden in die positie. Als je hoofd rechter op de rug staat dan is het veel lichter voor de nekspieren.

Let eens op je hoofdstand als je aan het werken bent achter de computer, als je op je telefoon bezig bent of als je aan het auto rijden bent. Allemaal momenten waar je makkelijk met je hoofd naar voor gaat zitten. Doe je dit dan lang in dezelfde houding en vaak op een dag dan is het logisch dat je er pijn van krijgt in de nek.

Zie hiernaast een voorbeeld van mijn hoofd in anteropositie 😉

 

 

 

 

De tweede is ELEVATIE van de schoudergordel. (ik kijk een beetje verschrikt op de foto)

Het optrekken van de schouders, of het aanspannen van nek- en schouderspieren. We doen dit vaak, zonder dat we er erg in hebben en het is vaak ook helemaal niet nodig.

Let jij er wel eens op of je schouders ontspannen zijn? Wees eens bewust wat je met je schouders doet bij de volgende momenten: als je in volle concentratie aan het werk bent, als je een spannende film kijkt, als je door de regen loopt. Zijn de schouders helemaal ontspannen, of toch meer gespannen of opgetrokken?

Ben je iemand die de schouders makkelijk aanspant dan zul je dit ook doen bij het bewegen van je hoofd, het dragen van de boodschappen, het vasthouden van je fietsstuur.

Wist je dat de schouders alleen mee omhoog moeten bewegen als je armen boven schouderhoogte uit komen?  Dus ben je aan het ramen zemen, je haren wassen of je hoge kast aan het inruimen dan hoort de schoudergordel ook mee omhoog te gaan. Zijn je handen onder schouderhoogte dan kunnen je schouders ook laag en ontspannen zijn.

 

 

 

 

En dan bij deze ook nog een redelijk normale 😉 foto van mezelf, dan zie je het verschil beter.

 

 

 

Wil je weten of jou nekpijn met je houding te maken kan hebben, neem dan gerust contact op.

Heb je zelf nog voorbeelden, adviezen of vragen schrijf dan vooral een reactie hieronder.

Laat een reactie achter